Olika sorters lopp

Inom trav och hästsport finns det olika typer av tävlingsformer. När du bettar har du då också ett val om inom vilken gren som du vill satsa pengar på. Det kan också vara väldigt individuellt och om du har bettat på en sak, kan du även byta. Inget är tvingande som sportspelare. Här kommer vi ta upp en rad olika sorternas racing och spelformer. Även hur du bäst bettar på vardera och hur du väljer mellan de olika. Välkommen till vår sida om olika sorters lopp!

Att det finns olika typer av spelformer inom hästsport. Det gör det bara roligare att spela helt enkelt. Strunta i det som är statiskt och testa dig runt på olika sporters lopp. Du kanske finner en ny favorit som har mer spänning och underhållning!

Trav racing

I Sverige är den vanligaste hästsporten Trav racing och den är väldigt enkel att förstå. Det kan förklaras som en körning med häst och vagn. Förutom att det inte är en vagn, utan en så kallad Sulky och skillnaden är att den bara har två hjul. Ekipaget består av en kusk som vanligtvis vill ses som den som styr ekipaget.

Det finns olika längder som travhästarna springer. Det finns fyra stycken standard längder vilka är 1 640 meter, 2 140 meter, 2 640 meter och 3 140 meter. En variant är Ponnytrav där banan är lite kortare, totalt 1 140 meter. I Sverige finns det gott om travlopp för den som är intresserad av betting. Exempel är Elitloppet, Åbys Stora Pris och Sundsvall Open Trot.

Betting på trav

De flesta lopp som erbjuds inom Trav är arrangerade av ATG. Däremot kan du spela både via nätet eller köpa en lott som ett ombud. ATG (AB Trav & Galopp) erbjuder spel på vinnaren av varje lopp men också olika placeringar. Vet du vem som kommer in på femte plats? Du har säkert hört om de olika konstellationerna V75, V64 och V3 med flera. Det är också olika spelformer som du kan välja som spelare.

Galopp Betting

Flat racing

Ordet Flat Racing kommer ifrån engelskan, vilket hörs. Det finns egentligen ingen bra översättning till svenska men i våra termer är det Galopp. Det handlar i princip om att loppet görs på samma nivå som banan. Här behöver hästarna inte jobba runt eller över något, utan de springer runt banan som varierar i längd.

En vanlig löpbana är 400 meter vilket vissa travbanor är. Däremot kan andra banor vara upp till 4 kilometer långa. Det vanligaste i Sverige är att banan är 1 kilometer. Den består av antingen gräs eller sand, beroende på vart du är och hur den arenan är utformad.

Flat Racing är något annat än trav där hästen då travar runt banan samtidigt som den bär en sele och en vagn. Här bär hästen bara en jockey som är små och lätta. Detta på grund av att det inte ska vara tungt för hästen och att den ska kunna springa fortare. Flat Racing i Sverige är relativt vanligt, även om vi älskar travsporten. Kända galoppbanor är Jägersro, Strömsholm och Blommeröd.

Betting i Flat Racing

Du kan betta på en rad olika saker när det kommer till galopp och Flat Racing. Det vanligaste speltipset i Galopp är genom Svenska Spel och deras ombud. Online betting blir även mer och mer populärt även inom Flat Racing. Det främsta bettare spelar på är vem som vinner loppet men du kan också spela på placeringar. Även går det att spela på ett gäng matcher, som en turnering i princip. Då får du ha mer kunskap om hästarna och vilken uthållning som de har.

Jump racing

Jump Racing är en annan typ av spelform inom hästsporten. Den har inte heller ett bra namn inom det svenska språket. Utan det fungerar i princip som galopp men här får ekipaget hinder på vägen. Det finns även två typer av Jump Racing. En med så kallades Hurdles, som häckar på svenska. Hästen måste hoppa över dessa. Den andra med Chases, som är förkortning på Steeplechase och här är hinderna som buskar eller grindar som hästen kan hoppa igenom.

Betting i Jump Racing

Givetvis går det även att betta på denna sport och form. Det kan du göra på olika sätt och det kan vara bra att mixa det en aning. När hästen rider snabbare från den pluspoäng och när den inte klarar den optimala tiden får den minuspoäng. Det betyder att du kan betta på vem som får högst poäng och även kanske den som då går först i mål. Det går även att betta på placeringen likt Galopp och Trav.

Hästsports betting

Hur väljer man?

Så… Vad ska du nu betta på? Det finns olika spelformer av en anledning. Alla spelare har olika preferenser och det är dags att ta tid för att hitta just din. Inget är hugget i sten heller, här kan du välja och ändra dig flera gånger om. Förhoppningsvis kan du provspela hos Svenska Spel eller ett online spelbolag. Då kan du verkligen få en inblick i speltipset och se om det är något för dig. Perfekt är det också om du samtidigt kan vinna på din häst. Kanske nybörjarturen tar dig till vinst. Läs vidare här hos oss och ta reda på vad du vill betta på. Det är ingen stress att börja direkt, sportsbetting finns kvar.