Olika hästraser

Information och historia om hästkapplöpning och dess olika raser. Det kommer upp många frågor om hästkapplöpning, vilket är en av de störst sporterna i Sverige. Här har ni förklaringen på varför det är så populärt.

Historia

Konsten att rida är något som har utövats i tusentals år. Människan började tämja hästen för över sex tusen år sedan, men långt dessförinnan kom man på att hästan gick att rida. Det tidigaste beviset man har hittat på människans utövning av ridning daterar ända tillbaka till 700 f.Kr. Skyterna, en folkgrupp från gamla Persien är idag välkända för sin kännedom kring hästar och redan då skall de ha tillverkat sadlar och träns för hästen.

Hästkapplöpning är något som har utvecklats i takt med människans intresse för hästar, och har utövats ända sedan antiken. Tävlingar utvecklades från improviserade lopp mellan ryttare och blev tillslut den omtalade organiserade sport den är idag. Arkeologiska uppgifter tyder på att hästkapplöpningen uppstod i Antikens Grekland, Babylon, Syrien och Egypten.

Dessa ridsporter erbjöd folkmassor underhållning samt finslipade det hästmannaskap, relationen mellan människan och hästen, som behövdes i strider. Tävlingarna blev med tiden allt mer krävande och organiserade, och vissa färdigheter från både häst och ryttare krävdes. Detta resulterade i en systematisk utveckling av specialiserade raser och utrustning för varje typ av hästsport.

Typer av hästkapplöpning

Hästkapplöpning är en stor och varierad typ av sport. Det finns ett flertal olika kategorier av denna forntida galoppsport, vilket inkluderar:

  • Slätlöpning

Slätlöpning är den vanligaste typen av hästsport runtom i världen och innefattar kapplöpning på en bana utan några hinder. Dessa plana löpbanor är för det mesta ovala, men mycket större variationer finns i bland annat Storbritannien och Irland. Där påträffas till exempel banor i formen av en åtta och med olika lutningar.

Spårytorna varierar också mellan länder, där gräs är vanligast i Europa och smuts är vanligare i Nordamerika och Asien. Vid vissa spår finns även nyutvecklade syntetiska ytor såsom Polytrack och Tapeta.

  • Hinderlöpning

Hinderlöpning innebär hästkapplöpning på banor med olika hinder såsom till exempel häckar eller bommar. Som regel går hästar över till längre avstånd och större hinder desto äldre de blir. När hästarna blir gamla nog går de över till ”steeplechase”, en form av galoppsport där de rids på ovala banor av kapplöpningsryttare, även kallat jockeys. Där hoppar man hinder även på banan, i motsats till typiska galopphopp. Dessa hinder består för det mesta av djupa diken och höga häckar.

  • Travsport

När man talar om travsport, talar man om ridning med sulky – alltså en vagn med två hjul. Travsport sker oftast på ovala banor med ekipage som består av en ryttare i en sulky och häst. Tävlingar i travsport började organiseras och etableras under 1800-talet i både Franrike och USA. Idag är trav en stor och framstående sport i till exempel Skandinavien, Frankrike, Italien, Tyskland, Kanada, USA och Australien.

  • Distansritt

Längden på distansritter varierar stort, från 20 upp till 200 kilometer. Vissa tävlingar inom distansritt pågår i flera dagar, och syftet är att visa både ryttarens och hästens uthållighet.

Pågrund utav dessa variationer kräver de olika typerna av lopp vissa raser som är speciellt anpassade för just det loppet. Nedan följer mer information om de olika raserna som finns.

Olika raserthoroughbred

Olika raser tävlar i olika typer av hästkapplöpning, i de flesta tävlingar är inträdet alltså begränsat till särskilda raser. Hästen måste därför ha föräldrar som både två är stambok-godkända för den ras som ska tävla. Till exempel, i de flesta vanliga travlopp måste hästens far och mor vara rena amerikanska travare (Standardbreds på engelska).

I Sverige finns det två olika raser av travhästar som tävlar inom trav. En är amerikansk travare, den vanligaste inom svensk avel och trav, och den andra är en korsning från främst amerikanska och franska hästar.

Engelskt fullblod (Thoroughbred på engelska) är en annan mycket välkänd hästras som härstammar från 1600- och 1700-talets England. Rasen har framavlats helt av människan och idag är det engelska fullblodet världens snabbaste hästras. På grund därav avlas rasen framförallt till galopphästar. De uppnår en mankhöjd på 155 till 165 cm och är mycket muskulösa.

Dessutom talar man om quarterhästar och det arabiska fullblodet. Quarterhästar är den mest använda häst i USA och används inom både fritidsridning och tävling, eftersom den är muskulös och smidig samt har ett lugnt psyke. Det arabiska fullblodet är en av de äldsta framavlade raserna, och är mycket kända pågrund utav sin elegans och passar särskilt bra till distansritt då de har en hög uthållighet.

Hästbetting

Men tanke på hur stor denna sport har blivit, så går det självklart att betta på det också. De flesta spelbolag erbjuder betting på hästar. Oftast gäller det att gissa rätt vem vinnaren blir. Om det är för låga odds så går det även att mixtra upp det och gissa vem som kommer på första, andra och tredje plats. Och vill man verkligen visa sina kunskaper, ja då bör man spela en system. Då kan det röra sig om att gissa flera vinnare, oftast rör det sig om 8 lopp.

Sammanfattningsvis är hästkapplöpning en antik sport med många typer av hästraser som blivit framavlade individuellt för dessa olika typer av tävlingar, alla med sina egna fördelar och nackdelar.