Hästbetting

Hästkapplöpning räknas till en av världen äldsta sporter. Arkeologiska studier visar att vissa former av kapplöpning var inslag i de olympiska spelen i det antika Grekland redan år 648 f.Kr. Senare har sporten blivit populär bland brittiska kungligheter och aristokrater och har utnämnts som ”Kungarnas sport”. Ryttare och kuskar har genom historien slipat sina färdigheter genom tävlingar. Där har deras skicklighet till häst både kunnat användas i strid och erbjuda underhållning till massorna. Tävlingarna ryttare och kuskar sinsemellan har med åren utvecklats till en rad olika tävlingsformer. Det krävs i dessa särskilda färdigheter och utrustning för både häst och förare.

Hästkapplöpningens popularitet genom tiderna har lett till att kunskap och färdigheter bevarats som annars hade gått förlorade när hästar slutade att användas i strid. Sporten har givetvis med tiden utvecklats och förändrats och dess utformning varierar mellan olika länder. Skillnaderna kan exempelvis handla om att enbart begränsa deltagandet till vissa hästraser eller att hästarna ska springa en viss distans, i en viss terräng, över hinder eller i en särskild gång. Så kallad platt racing, där hästar galopperar mellan två punkter på en rak eller oval bana, är idag den vanligaste formen av hästkapplöpning världen över.

Bettinghorse racing

Hästkapplöpning är en sport i sig men den förknippas ofta med tillhörande spel. Bettingen är en stor del av hästkapplöpningen och åskådare satsar pengar på de tävlande. Det är en världsomspännande verksamhet som år 2018 uppskattas till ett värde av 115 miljarder US dollar. Det finns olika sätt att betta på hästar. En av de populäraste är att man satsar pengar på vilken häst som vinner. Då det brukar vara ganska låga odds på det så finns det olika system man kan betta på.

Att gissa vilka som kommer på plats ett, två och tre är ett populärt sätt att få upp oddsen lite. När det är en race på gång, så brukar det vara minst 8 lopp. Då är ett populär spel att gissa vinnarna i alla lopp. Det är ganska svårt som ni kan tänka er, så då spelar man olika system. Det innebär att man får välja flera hästar som vinnaren. Då bli självklart spelet dyrare, och man vinner mindre. Men ens vinstchanser ökar dramatiskt. Det är inte heller ovanligt att flera spelare går ihop och delar på en sån lapp. Det gör det såklart extra spännande.

Popularitet per kontinent

  • Nordamerika

Hästkapplöpning har funnits i Nordamerika sedan 1665, där tävlingarna till en början bestod av endast två hästar som sprang längs en bana genom byn. Numera är det vanligast med fullblods platt racing på jord, gräs eller syntetiskt underlag. I USA är fullblodstävlingar så populärt att sporten har sin egen Hall of Fame och höjdpunkten är den årliga Kentucky Derby.

  • Europa

Det var i Storbritannien som många av sportens regler och förhållningssätt skapades. Det första derbyt hölls 1780 och benämningen derby har därefter blivit synonymt med de större kapplöpningarna världen över. Idag är The Grand National det mest framträdande loppet i Storbritannien som årligen bevittnas av långt fler åskådare än som vanligtvis brukar se eller satsa på hästsport. Hästkapplöpning fortsätter vara populärt i många europeiska länder, något att notera är dock att i Grekland där sporten en gång kan ha börjat, har alla tävlingsarenor avslutat sin aktivitet på grund av regeringens ekonomiska kris.

  • Oceanien

Hästkapplöpning har funnits i Australien sedan de tidigaste bosättningarna och landet räknas idag inom topp tre av världens nationer inom fullblodstävlingar. Melbourne cup är en världskänd tävling som årligen lockar internationella besökare. Även i Nya Zeeland har tävlingar funnit sedan koloniala tider och räknas idag som en viktig del av landets ekonomi.

  • Afrika

På Mauritius grundades den första kapplöpningsklubben år 1812 och idag är sportens en av landets mest populära och attraherar 20000 åskådare årligen till sina lopp som även flertalet medlemmar av världens kungahus besökt. I Sydafrika är hästkapplöpning också en stor sport där den äldsta tävlingsbanan kan dateras till år 1797.

  • Asien

Hästkapplöpning har varit en del av den kinesiska kulturen i tusentals år, men fullblodtävlingar kom till landet under 1800-talet i och med brittiska bosättningar. Tävlingar och spelande har under ett antal år varit förbjudna i republiken Kina men i Hong Kong och Macau har det fortsatt vara lagligt och i Hong Kong finns sedan 1884 en av de viktigaste spel- och nöjesinstitutionerna kvar från den brittiska kolonialtiden, The Royal Hong Kong Jockey Club.

Kritik och risker

Hästsporter har ofta kritiserats av djurrättsorganisationer. Dessa menar att djuren inom särkilt hästkapplöpning och rodeo utsätts för en hög grad av stress och stora risker för fysiska skador. Kritiken varierar då en del menar att alla handlingar mot djurets vilja räknas som ett felaktigt utnyttjande medan andra riktar in sig på mer specifika områden såsom hästarnas levnadsförhållanden eller hur deras liv som tävlande avslutas. Exempelvis har djurrättsgruppen PETA offentliggjort videoinspelningar från Japan som visar hur tidigare tävlingshästar blir illa behandlade, slaktade och att köttet sedan används till matvaror för människor och husdjur. Kritik mot hästsporter rör också de skador som både häst och förare riskerar att ådra sig. Studier visar att exempelvis fler än 100 jockeys har dödats i USA mellan åren 1950 och 1987 samt att 1,5 hästar per 1000 lopp dör under tävling.