Each way betting

Each way betting är ett mycket populärt spelsätt att använda sig av när du spelar på hästar. Det går även att använda till andra sporter, men just hästar är den populäraste typen av sport för each way betting. Ägnar du dig åt each way betting så innebär det närmare bestämt att du satsar dina pengar på två olika spel. Ett av dessa spel handlar om vilken häst som du tror kommer att vinna loppet. Det andra handlar istället om vilken specifik placering som du tror att samma häst kommer att få i loppet. När det gäller placeringen så är det hos majoriteten av spelbolag plats 1-5 som du oftast satsar på.

De insatser du lägger ska vara lika stora för de två olika spelen. När du lägger en insats på each way betting så innebär detta med andra ord att den blir dubblerad. Hälften att den sammanlagda summan går då till den så kallade vinnardelen. Den andra halvan går till placeringsdelen. Tanken bakom each way betting är nämligen att du genom att satsa pengar på två olika händelser ger dig själv en chans att gå med plus trots ifall den häst du satsat på inte skulle vinna loppet. Det innebär med andra ord att du förser dig själv med en typ av försäkring när du lägger ett spel. För att detta ska fungera krävs det alltså dock att dina två insatser är lika stora. Annars uppfyller inte each way betting sitt syfte.

Each way betting steg för steg

När du lägger ett spel i form av each way betting är det följande steg som gäller:both ways

  • Först och främst behöver du bestämma dig för vilket belopp som du sammanlagt vill satsa
  • Därefter satsar du på vilken häst som du tror kommer att vinna loppet. Denna typ av spel är inom spelkretsar känt som ett ”win bet”.
  • Efter att du satsar på vilken häst som du tror kommer att vinna ett lopp så lägger du ett så kallat ”place bet”. Ett place bet innebär att du satsar på en specifik placering för samma häst. Exakt vilka placeringar du kan satsa på är som sagt var något som varierar från fall till fall beroende på vilket spelbolag du spelar hos. Vanligast är dock att det handlar om någon av placeringarna 1-5.

Oddsen i each way betting

Oddsen i each way betting varierar något från spelbolag till spelbolag. De varierar också från lopp till lopp. Det går dock generellt att hävda att oddset när du satsar på en specifik placering ligger mellan 1/5 och 1/4 av vad det gör när du satsar på vilken häst som ska vinna. Som tidigare nämnt innebär detta att each way betting förser dig med en viss säkerhet i ditt spelande. Detta eftersom det kan resultera i att du går plus trots att din häst inte vinner loppet.

Fördelar med each way betting

Den stora fördelen med each way betting är alltså följande. Du ger dig själv chansen att gå plus på ett spel trots att din häst inte vinner loppet. Trots att vinsten inte blir lika stor som om din häst hade vunnit så undviker du då nämligen i alla fall att gå med minus. Denna extra säkerhet innebär på så sätt att ett misslyckat spel förhoppningsvis inte behöver bli lika kännbart som det hade blivit ifall du inte hade ägnat dig åt each way betting. Dessutom tillåter det dig att kunna ta lite större risker när det handlar om den häst som du satsar på ska vinna loppet.

Nackdelar med each way betting

Du tar en risk när du ägnar dig åt each way betting. Givetvis är det precis som när det handlar om andra typer av spel. Som vanligt är det med andra ord samma princip som gäller för each way betting som för övriga spel. Det finns inte några spel som garanterar vinst. Det är nämligen inte något som garanterar att någon av de händelser du satsat på kommer att inträffa. Närmare bestämt så är det inte säkert att en häst kommer att hamna på en viss placering bara för att den inte vinner loppet. Vad som då kan hända är att du kan bli av med pengarna för båda de spel du lagt istället för ett.

Övriga sporter som each way betting kan användas till

Each way betting används alltså främst till att spela på hästar. Med detta sagt så innebär det dock inte att det är den enda sport som det går att använda det till. Närmare bestämt så är each way betting även populärt att använda till en mängd olika turneringar i olika sporter. Detta rör sig bland annat om VM i fotboll och en mängd andra stora fotbollsturneringar, olika golfturneringar samt Formel 1. Övriga sporter det kan användas till inkluderar namn som greyhound samt cykelsport, eller i stort sett samtliga sporter där de olika deltagarna slutar på en viss plats. Detta innebär även att det finns en viss mängd olika sporter samt sportevenemang som each way betting inte kan användas till. Det går till exempel av förklarliga skäl inte att använda each way betting till att spela på vänskapsmatcher i fotboll eller enskilda boxningsmatcher. Läs mer om andra sporter som du kan betta på här.